Beste Heggenschaar

Tuinonderhoud vergt tijd en energie. Om snel de klus te kunnen klaren schaf je een heggenschaar aan om de hagen en struiken netjes bij te kunnen werken. Een snoeischaar is voor dit werk geen optie. Waarom zou je voor een elektrische heggenschaar kiezen? Puur omdat je niet afhankelijk wilt zijn van een accu die je om de haverklap op moet laden en je zo je werk moet onderbreken.

Bij een heggenschaar let je op de zwaardlengte. Hoe langer de zwaardlengte, hoe meer bereik je hebt. Wil je goed resultaat? Maak met het zwaard dan korte bewegingen tijdens het snoeien. Zorg dat de heggenschaar lekker in je hand ligt en veilig aanvoelt. Vaak zit er op de heggenschaar een bescherming voor het snoer zodat deze niet zomaar in je messen terecht kan komen.

Mijn lijst met de Beste Heggenschaar 2021:

ProductBeste eigenschappenWaar te koop?
Makita UH52611.-Makita-UH5261_100Zaagbladlengte: 52 cm / Mesafstand: 19 mm / Diameter tak:
19 mm
Keuze van de redacteur
Bosch AHS 45-162.-Bosch-AHS-45-16_100Zaagbladlengte: 45 cm / Mesafstand: 16 mm / Diameter tak:
16 mm
Keuze van de redacteur
Black+Decker PH5551-QS3.-BLACK+DECKER-PH5551-QS_100Zaagbladlengte: 51 cm / Pivoterende kop / Diameter tak:
22 mm
Powerplus POWXG20094.Powerplus-POWXG2009_100Zwaardlengte: 69 cm / Zaagbladlengte: 35 cm / Diameter tak:
24 mm
WOLF-Garten HS 50 E5.-WOLF-Garten_100Zaagbladlengte: 50 cm / Gewicht: 3,6 kg / Diameter tak:
22 mm
EINHELL GE-EH 70676.-EINHELL-GE-EH-7067_100Zwaardlengte: 71 cm / Zaagbladlengte: 30 cm / Vermogen:
700 W
Bosch AHS 45-167.-Bosch-AHS-45-16_100Zaagbladlengte: 46 cm / Mesafstand: 16 mm / Diameter tak:
16 mm

 

 

1. Makita UH5261 – Kabelgeleider voor het snoer

1.-Makita-UH5261_800

Voordelen
 • De heggenschaar heeft scherpe messen en heeft een krachtige motor
 • Duurzaam in gebruik
Nadelen
 • Is wat aan de hoge prijs
 • Hij is niet snoerloos

Het merk Makita is vooral bekend van elektrisch gereedschap. Maar ook voor tuingereedschap hebben ze het een en ander op de markt gebracht. De Makita UH5261 heggenschaar is hier een voorbeeld van. Het is een lichtgewicht model en hiermee snoei je moeiteloos de heggen in je tuin. Er zit een tweevoudige achterhandgreep op die enerzijds helpt om de heggenschaar onder controle te houden en anderzijds om overal bij te kunnen komen op een makkelijke manier. Het is een heggenschaar die geschikt is voor het snoeien en in vorm brengen van allerlei soorten hagen.

Omdat deze heggenschaar een kabelgeleider heeft, blijft de kabel uit het bereik van de messen zodat je veilig kunt snoeien.

De heggenschaar van Makita kan takken met een maximale diameter van 20mm snoeien. Heb je een heg of struik met dikkere takken, dan is dit model niet geschikt. Tijdens het snoeien wordt altijd aangeraden om jezelf te beschermen tegen rondvliegende snippers. Draag daarom handschoenen en oogbescherming. Hoe kun je de heggenschaar het beste onderhouden? Takken kunnen hars achterlaten op de messen. Om te voorkomen dat de hars en daardoor kleine takken op de messen blijft plakken, kun je het beste een harsoplosmiddel op de messen smeren. Ontsmet de messen na gebruik met een ontsmettingsmiddel om zo het overdragen van bacteriën op andere te snoeien heggen te voorkomen.

CHECK PRIJS


2. Bosch AHS 45-16 – Voor de kleinere heggen

2.-Bosch-AHS-45-16_800

Voordelen
 • Licht in gewicht
 • Goede prijs-/kwaliteitsverhouding
Nadelen
 • De kop is niet draaibaar
 • Alleen geschikt voor dunne takken

Heb je kleine struiken en heggen in je tuin staan die af en toe gesnoeid moeten worden? Dan is de Bosch AHS 45-16 heggenschaar misschien wel geschikt voor jouw tuin. Dit komt omdat hij licht in gewicht is en takken tot een diameter van 16mm kan snoeien. Ondanks dat dit een licht model is, heeft hij er wel een krachtige motor opzitten die snel en zuiver het snoeiwerk doet. Je kunt er comfortabel mee werken in welke hoek je ook maar staat doordat hij ergonomische handgrepen heeft en lekker in de hand ligt.

Deze Bosch heggenschaar is ideaal voor het snoeien van kleine takken en jonge heggen. Dit heeft vooral te maken omdat hij compact en licht in gewicht is.

Er zitten twee handgrepen op dit model zodat je eenvoudig overal bij kunt en hij makkelijk te verplaatsen is. Hij is elektrisch waardoor je te maken hebt met een kabel. Tijdens het snoeien moet je natuurlijk oppassen dat je deze niet raakt. Na gebruik is het verstandig om het zwaard even schoon te maken zodat hij een langere levensduur heeft. Dit kan met een verzorgingsspray die je er apart bij kunt kopen. Bij het opbergen van de heggenschaar bedek je het mes met de meegeleverde mesbeschermer.

CHECK PRIJS


3. Black+Decker PH5551-QS – Pivoterende kop

3.-BLACK+DECKER-PH5551-QS_800

Voordelen
 • De heggenschaar is verlengbaar om zo bij hoge heggen te kunnen komen
 • De zaagbladen hebben een diamant gegronde Dual Action voor een betere afwerking
 • De kop kan 180 graden bewegen
Nadelen
 • Het model is zwaar waardoor je misschien niet lang achter elkaar kunt snoeien
 • Duur in aanschaf

Om het snoeien van hoge heggen wat makkelijker te maken kun je er of een ladder bijpakken óf de Black+Decker PH5551-QS gebruiken. Waarom kan dat gezegd worden van deze heggenschaar? Deze heggenschaar heeft een steel die verlengbaar is. Zo kun je een paar meter hoger komen dan normaal, juist om de hoge heggen te kunnen snoeien. Nog een handige functie van deze heggenschaar is de pivoterende kop. Deze kan 180 graden draaien in maar liefst 5 verschillende posities. En met de ergonomische softgrips aan het handvat ligt hij lekker in de hand.

Met deze heggenschaar snoei je eenvoudig struiken, bomen en heggen tot een dikte van 22mm. Zelfs de takken van een boom of heg waar je niet makkelijk bij kunt.

Dat deze heggenschaar een uitschuifbare steel heeft maakt het werk een stuk makkelijker. Ook het materiaal van het zaagblad, de diamant gegronde Dual Action, zorgt ervoor dat de takken snel geknipt zijn en er een mooie afwerking overblijft. Hij is niet snoerloos maar de kabelklem zorgt ervoor dat het snoer niet zomaar in de weg zit tijdens het snoeien. Al deze handige functies maken hem wel wat duurder in aanschaf. Wat ook als nadeel ervaren kan worden is het gewicht van deze heggenschaar. Er zullen hierdoor wat meer pauzes ingelast moeten worden om overbelasting tegen te gaan.

CHECK PRIJS


4. Powerplus POWXG2009 – Mechanische veiligheidsrem

4.Powerplus-POWXG2009_800

 

Voordelen
 • Mechanische veiligheidsrem stopt de machine direct
 • Hij wordt geleverd met een beschermkap
Nadelen
 • Het snoer is niet lang waardoor je een verlengsnoer nodig hebt
 • Zwaar in gewicht

Veilig werken in de tuin is belangrijk. Vooral als je werkt met elektrisch gereedschap. Op deze Powerplus POWXG2009 heggenschaar zitten een aantal veiligheidsfuncties. Er zit een mechanische veiligheidsrem op die de machine direct laat stoppen als er gevaar dreigt. Mocht je tijdens het snoeien per ongeluk je grip verliezen en daarbij de grond of iets anders raken, dan zorgt de mesbescherming bij de neus ervoor dat messen niet beschadigen. Door de kabeltrekontlasting wordt het snoer ver van de messen gehouden zodat je veilig kunt snoeien. En de laatste veiligheidsfunctie is de beschermkap die je erop zet zodat de heggenschaar na gebruik veilig en netjes opgeborgen kan worden.

Op deze heggenschaar zitten veel veiligheidsfuncties die ervoor zorgen dat je zowel tijdens als na het snoeien je eigen veiligheid kunt garanderen.

Deze Powerplus heggenschaar is in staat om grote heggen te snoeien. Daarbij maakt hij gebruik van dubbelzijdig snijdende messen. Deze messen zijn met een laser geslepen. Het handvat is draaibaar en om hem makkelijker te manoeuvreren tijdens het snoeien kun je gebruik maken van de extra handgreep. Je kunt hem na gebruik aan het ophanghaakje aan de neus van het zwaard ophangen. Het snoer wat erop zit is niet lang. Daarom moet je altijd een verlengsnoer gebruiken tijdens gebruik. De heggenschaar is ook aardig aan het gewicht.

CHECK PRIJS


5. WOLF-Garten HS 50 E – Licht in gewicht

5.-WOLF-Garten_800

Voordelen
 • Maakt gebruik van een quickstop
 • Scherpe diamantgeslepen precisiemessen
Nadelen
 • Je zult er een verlengsnoer bij moeten gebruiken omdat het een kort snoer heeft

Het merk Wolf staat bekend om elektrisch tuingereedschap en om alles in een keer te kunnen snoeien in je tuin heb je een heggenschaar nodig die snel zijn werk doet, makkelijk te hanteren is en licht in gewicht is. Daar is de Wolf Garten HS 50 E voor gemaakt. Deze heggenschaar is een niet al te zware heggenschaar die snel werkt en de heg netjes afgewerkt achterlaat. Zijn handzaamheid met daarbij het tweede handvat zorgen ervoor dat hij makkelijk in de hand te houden is en zo ook verticaal of boven je hoofd gehanteerd kan worden. Er zit naast een antiblokkeersysteem een tweehands veiligheidsschakelaar en een quickstop die ervoor zorgt dat de messen binnen no-time  stil staan.

De tweezijdig diamantgeslepen precisiemessen zijn scherp en kunnen met gemak takken snoeien van heggen en struiken die maximaal een diameter van 22mm hebben.

Tijdens gebruik is het altijd verstandig om bescherming te dragen. Denk hierbij aan handschoenen en oogbescherming. De messen hebben een aanslag bescherming maar om de levensduur te garanderen is het verstandig om na gebruik de messen van de heggenschaar schoon te maken en deze veilig op te bergen. Daar kun je de mesbeschermer voor gebruiken.

CHECK PRIJS


6. EINHELL GE-EH 7067 – Metalen tandwielaandrijving

6.-EINHELL-GE-EH-7067_800

Voordelen
 • Heeft een sterke motor
 • Lange levensduur vanwege de metalen tandwielaandrijving
Nadelen
 • Duur in aanschaf

Heb je veel heggen en struiken in je tuin die gesnoeid moeten worden? Dan heb je veel aan een heggenschaar met een krachtige motor die het werk aankan en je zo snel klaar bent. De Einhell GE-EH 7067 heeft die krachtige motor die de heggen en struiken met gemak voor je snoeit. De messen van de heggenschaar zijn lasergesneden en van diamant geslepen staal en zit er een aluminium bescherming overheen. Dit alles zorgt ervoor dat het snoeien je makkelijk afgaat en dat je messen langer meegaan. Aan het uiteinde van de machine zit een softgrip handgreep. Dit vangt de trillingen van de machine op. Het handvat is ook draaibaar zodat je makkelijk overal bij kunt komen.

Slijtage van deze Einhell heggenschaar wordt voorkomen door de metalen tandwielaandrijving. Deze aandrijving zorgt voor een langere levensduur en bevordert de prestaties van de heggenschaar.

Veiligheid is belangrijk tijdens het snoeien. Daarom zit er bij de tweede handgreep een beschermkap die je hand beschermt tegen losvliegend afval. Is er een noodsituatie? Deze heggenschaar heeft een ingebouwde veiligheidsschakelaar die ervoor zorgt dat de messen snel stil komen te vallen. Over de messen heen zit een strip die het snoeiafval min of meer verzamelt zodat je vrij zicht houdt en niet verblind wordt door rondvliegend afval. En om de kabel te beschermen tegen de messen zit er een kabelclip aan de achterkant van de machine die de kabel uit de buurt van de messen houdt. Na gebruik berg je de heggenschaar op door de beschermkap erop te zetten om zo de messen te beschermen en is het mogelijk om hem aan de muur op te hangen.

CHECK PRIJS


7. Bosch AHS 45-16- Ergonomische handgrepen

7.-Bosch-AHS-45-16_800

Voordelen
 • Licht in gewicht
 • De ergonomische handgrepen zorgen ervoor dat je een comfortabele werkhouding aan kunt nemen
Nadelen
 • Er zit geen snelrem beveiliging op
 • Hij is duur in aanschaf

Deze heggenschaar van Bosch lijkt op de eerder beschreven heggenschaar van hetzelfde merk en hebben ook dezelfde omschrijving. Er zit wel verschil in deze modellen en dat is de meslengte. Verder is alles hetzelfde. Het is een heggenschaar die licht in gewicht is en je zo makkelijk door de tuin heen beweegt. De handgrepen zijn ergonomisch waardoor je een goede en comfortabele werkhouding aaneemt in welke positie je ook maar staat. De krachtige motor doet het werk voor je net as de messen die met gemak jonge en kleine heggen voor je snoeit.

De Bosch AHS 45-16 is een heggenschaar die ervoor zorgt dat je lichaam in een goede positie kan staan tijdens het snoeien. De fijne handgrepen en het lichte gewicht van deze machine helpen je daarbij.

Deze heggenschaar heeft twee handgrepen en kun je bedienen met een knop aan het grote handvat. Het tweede handvat zit op de kop van het apparaat en helpt je om de heg of struik eenvoudig in een goede vorm te brengen. Het is een licht apparaat dat handig in gebruik is. Bij dit model zit er alleen geen beveiliging op waardoor hij bij nood heel snel uit kan vallen. De kop is ook niet draaibaar. Doordat dit soort handige en veilige functies er niet opzitten, kan het apparaat wat duur in aanschaf zijn.

CHECK PRIJS

Samenvatting

Het snoeien van heggen kan wat werk en tijd kosten. En daarom schaf je de juiste heggenschaar aan die je helpt bij deze klus. Een goede heggenschaar neemt heel wat werk uit handen en zorgt dat de tuin er weer netjes bij staat. We hebben elektrische heggenscharen besproken en dat kan lastig zijn in gebruik vanwege het snoer wat eraan zit. Er bestaan heggenscharen die op benzine werken en zijn geschikt voor de hele grote tuinen. Of heb je er liever een op accu? Zo kun je je vrijer bewegen. Dat kan bijvoorbeeld met de Bosch EasyHedgeCut 12-35 Li Accu Heggenschaar. Het nadeel is dat een heggenschaar op accu minder vermogen heeft en minder aankan. Om de levensduur te garanderen van de heggenschaar wordt aangeraden om deze goed te onderhouden en netjes op te bergen in een opberghoes. Zo heb je lang plezier van dit apparaat!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Your email address will not be published.