Beste Decoupeerzaag

Voor de doe het zelvers is goed gereedschap het halve werk. Een decoupeerzaag mag daarom niet ontbreken je uitrusting. Waarom niet? Omdat een decoupeerzaag heel wat werk uit handen neemt en de klus zo een stuk sneller gaat. Deze machine is namelijk geschikt voor het zagen van diverse materialen. Gebruik bij elk soort van materiaal het juiste zaagmes.

Hoe meer wattage het apparaat heeft, hoe meer materialen hij kan zagen. Je kunt hierbij denken aan hout, parketvloeren, metaal, kunststof en keramiek. Er bestaan complete sets die niet alleen zaagmessen erbij leveren maar ook een opbergkoffer en andere handige accessoires die je helpen bij het maken van de juiste zaagsnedes.

Mijn lijst met de Beste Decoupeerzaag 2021:

ProductBeste eigenschappenWaar te koop?
Makita 4351FCTJ1-MAKITA-Decoupeerzaag-4351FCTJ_100Motor: 720 Watt / Zaagdiepte hout: 135 mm
Keuze van de redacteur
Bosch PST1000 PEL2-Bosch-PST-1000_100Motor: 650 Watt / Zaagdiepte hout: 100 mm
Keuze van de redacteur
Bosch PST6503-Bosch-PST-650_100Motor: 500 Watt / Zaagdiepte hout: 65 mm
Black+Decker KS5014-BLACK+DECKER-KS501_100Motor: 400 Watt / Zaagdiepte hout: 65 mm
Bosch PST8005-Bosch-PST-800_100Motor: 650 Watt / Zaagdiepte hout: 80 mm
FERM JSM10146-FERM-Decoupeerzaag_100Motor: 720 Watt / Zaagdiepte hout: 110 mm
Powerplus POWSET37-Powerplus-POWESET3_100Motor: 710 Watt / Zaagdiepte hout: 65 mm

 

 

1. Makita 4351FCTJ – Vierkante zaagas

1-MAKITA-Decoupeerzaag-4351FCTJ_800

Voordelen
 • Er zit een variabele toerenregeling op
 • De set is compleet
Nadelen
 • De decoupeerzaag werkt niet op accu
 • Duur in aanschaf

Makita is een koploper op het gebied van gereedschap. Want je kunt er vanuit gaan dat als je gereedschap aanschaft van Makita, dat je kiest voor een complete set. Dat geldt ook voor de decoupeerzaag 4351FCTJ. De decoupeerzaag komt in een gereedschapsbox waar je alle toebehoren in kunt bewaren. Er worden 6 zaagbladen meegeleverd die voor diverse houtsoorten gebruikt kunnen worden. Door de toerenregeling in te stellen heb je de juiste instelling voor het zagen in hout, maar ook voor metaal of kunststof.

Om recht te kunnen zagen maak je gebruik van de vierkante zaagas die voorkomt dat de zaag niet draait. Het zaagsel tijdens het zagen wordt weggeblazen zodat je altijd een schone zaaglijn hebt.

Het apparaat ligt lekker in de hand omdat er een T-handgreep opzit en trillingen van het apparaat worden grotendeels geabsorbeerd. Hoe werkt dat? Er zit contragewicht in de aandrijving die deze trillingen kan absorberen: Anti Vibratie Technologie genoemd. Soms is het moeilijk om de zaaglijn te zien, maar met behulp van de ingebouwde verlichting kun je de lijn zichtbaar houden. Tussentijds is het heel eenvoudig om het zaagblad te vervangen en daar heb je geen gereedschap bij nodig. Werk je binnenshuis dan kun je er de meegeleverde afzuigadapter op plaatsen waar je de stofzuiger op aansluit. De prijs is aan de hoge kant en dat kan afschrikken.

CHECK PRIJS


2. Bosch PST1000 PEL – 4-traps pendelmechanisme

2-Bosch-PST-1000_800

Voordelen
 • 4-traps pendelmechanisme zorgt voor snelle en flexibele werking
 • Handzaam apparaat
Nadelen
 • De meegeleverde zaagmessen zijn allemaal hetzelfde
 • Niet geschikt voor werkzaamheden op een bouwplaats

Iemand die van klussen houdt kiest voor goed gereedschap. De Bosch PST1000 PEL decoupeerzaag is hier een voorbeeld van. Het is namelijk een sterk en eenvoudig te hanteren apparaat. De decoupeerzaag kan in elk soort van materiaal zagen vanwege het Bosch Electronic systeem. Stel vooraf het aantal zaagbewegingen in met behulp van de snelkop. Om de lijn te volgen die gezaagd moet worden zit er een CutControl op die in combinatie met een geïntegreerd lichtje je lijn zichtbaar houdt. Stel de inschakelbare blaasfunctie daarbij in om het zaagafval weg te blazen. Je kunt met deze decoupeerzaag zagen in hout, kunststof, metaal, keramiek en rubber. Gebruik daarvoor de verschillende zaagbladen die geschikt zijn voor dit soort materiaal.

Voor snel resultaat maak je gebruik van de 4-traps pendelmechanisme. Dit mechanisme neemt de druk weg en zorgt ervoor dat je beter door de bochten komt en dat je zaagblad langer meegaat.

Het verwisselen van het zaagblad gaat heel eenvoudig, zelfs met één hand. Je hebt daarvoor geen extra gereedschap nodig. Het apparaat ligt goed in de hand met de ergonomische softgrip en trillingen worden deels opgevangen door de Low Vibration functie. De aluminium voetplaat is verstelbaar en is ideaal voor verstekzaagsneden en kun je langs randen zagen dankzij de spanhendel. De kabelgeleiding zorgt ervoor dat de kabel niet in de weg zit tijdens het zagen, maar voorzichtigheid is natuurlijk altijd geboden. Zaagafval kan eventueel opgezogen worden doordat er een aansluiting op zit voor stofafzuiging. Dit apparaat wordt ook in een koffer geleverd met daarbij een aantal zaagmessen.

CHECK PRIJS


3. Bosch PST650 – Licht in gewicht

3-Bosch-PST-650_800

Voordelen
 • Licht in gewicht en daardoor handzaam
 • Voor alles soorten materiaal geschikt met het juiste type zaagmes
Nadelen
 • Er wordt geen stofafzuigsysteem meegeleverd al zit er wel een aansluitmogelijkheid voor op
 • Je krijgt er weinig extra’s bij

Voor de klussers die niet zo veeleisend zijn is er de Bosch PST650 decoupeerzaag. Niet omdat deze kwalitatief minder is, maar omdat deze geschikt is voor het lichtere werk. Dit model is namelijk makkelijk te hanteren, licht in gewicht en compact. Voor diverse materialen is hij te gebruiken en het wisselen van het zaagmes is dan ook heel eenvoudig. Hier is net als bij andere Bosch decoupeerzagen het SDS-systeem op uitgevoerd. Een speciale sleutel is hierbij niet nodig. Zo kun je snel verder werken en verspil je niet veel tijd met het omwisselen en het zoeken naar een stuk gereedschap om je hierbij te helpen.

Deze Bosch decoupeerzaag is erg handig in gebruik voor de kleinere zaagklussen. Het kan gebruikt worden om bijvoorbeeld decorstukken uit te zagen of ander profielwerk.

Doordat de decoupeerzaag lekker in de hand ligt en niet zwaar aanvoelt, zaag je makkelijk rechte stukken en kom je vol vertrouwen de bochten door. De trillingen zijn minimaal waardoor je beter controle over het apparaat kunt houden. Je manoeuvreert de decoupeerzaag met behulp van een softgrip door het materiaal heen. Tijdens het zagen wordt het zaagsel weggeblazen en daarvoor kun je een stofzuiger gebruiken om het meteen op te zuigen. Er is de mogelijkheid om er een stofafzuiging op te plaatsen, dit systeem wordt er alleen niet bijgeleverd. Je krijgt er ook maar 1 type zaagmes bij die geschikt is voor houtbewerking. Na gebruik kun je alles wel netjes opbergen in de bijgeleverde kunststof koffer.

CHECK PRIJS


4. Black+Decker KS501 – Maakt gebruik van continue- schakeling

4-BLACK+DECKER-KS501_800

Voordelen
 • Goede prijs-/kwaliteitsverhouding
 • De continue-schakelaar is ideaal bij langdurig gebruik
Nadelen
 • Er zit geen stofafzuiging op, alleen een blaasfunctie
 • Er wordt geen opbergkoffer meegeleverd

Het merk Black+Decker kan natuurlijk niet ontbreken als we het hebben over gereedschap. De KS501 decoupeerzaag heeft wat weg van de Bosch PST650 maar natuurlijk  met andere goede eigenschappen. Het is een ergonomisch apparaat met een prettige softgrip. Zaagsel wordt weggeblazen door de stofblazer zodat je de zaaglijn kunt blijven zien tijdens het zagen. Waar is deze decoupeerzaag geschikt voor? Hij is geschikt voor de wat kleinere klussen en kan met het juiste zaagmes erin hout, licht bladmetaal en bijvoorbeeld metalen leidingen doorzagen. Er zit een afschuinstand op waardoor je bochten van 45° kunt zagen. De afschuinstand gaat van 0° en 45° graden.

De lichte en handzame decoupeerzaag van Black+Decker maakt gebruik van een continue-schakelaar. Zo hoef je bij de wat grotere oppervlakken niet constant de powerknop ingedrukt te houden.

Tijdens het zagen heb je een lage vibratie waardoor het apparaat makkelijker te hanteren valt. Bij deze decoupeerzaag krijg je niet veel accessoire meegeleverd. Er wordt slechts 1 zaagblad meegeleverd die geschikt is voor hout. Er zit ook geen opbergkoffer bij. Maar de prijs van het apparaat is daarentegen niet hoog. Gebruik tijdens het zagen altijd beschermende middelen. Denk aan het dragen van een veiligheidsbril om je ogen tegen ronddwarrelend zaagafval te beschermen. Het dragen van een stofmasker is ook geen overbodige luxe. En bescherm natuurlijk je oren door het dragen van gehoorbescherming.

CHECK PRIJS


5. Bosch PST800 PEL- Voor het nauwkeurig en zuiver zagen

5-Bosch-PST-800_800

Voordelen
 • Voor de zwaardere klussen is deze decoupeerzaag ideaal
 • Licht in gewicht en makkelijk in gebruik
Nadelen
 • Je krijgt er geen stofafzuigsysteem bij

Een decoupeerzaag die voor meerdere materialen gebruikt kan worden is natuurlijk een logische keus. Daar is de Bosch PST800 PEL voor bedoeld. Hij is geschikt voor het gebruik bij diverse klussen zoals het leggen van een parket- of laminaatvloer, het doorzagen van kunststof of metalen pijpen. Het is echt een alleskunner en je krijgt er ook verschillende zaagmessen bijgeleverd. Vanwege de pendelwerking heb je een hogere bewerkingssnelheid en minder last van trillingen waardoor je sneller kunt werken en toch nog nauwkeurig.

Dankzij het zaaglijnvizier CutControl kun je veel nauwkeuriger de zaaglijn volgen. Daarbij heeft ook het antisplinterplaatje een aandeel daarin want daardoor is er minder splintervorming.

Omdat het een compact en lichtgewicht apparaat is, houdt hij lekker in de hand en is hij beter hanteerbaar. Voor de verschillende soorten zaagmessen krijg je er een opberghoes bij zodat je alles bij elkaar kunt houden. Er zit een aansluiting op voor een stofafzuiging maar het stofafzuigsysteem wordt er niet bijgeleverd. Het beste is om hem buiten te gebruiken en gebruik te maken van de blaasluchtinstelling zodat het zaagsel niet in de weg ligt van je zaaglijn maar weggeblazen wordt. Na gebruik berg je de decoupeerzaag en alle andere bijgeleverde artikelen op in de opbergkoffer.

CHECK PRIJS


6. FERM JSM1014 – Parallelgeleider

6-FERM-Decoupeerzaag_800

Voordelen
 • Sterk apparaat voor een zeer goede prijs
 • Geschikt om houten vloeren mee te leggen
Nadelen
 • Er wordt geen koffer meegeleverd
 • Heeft geen blaasfunctie

Als je op zoek bent naar een sterke decoupeerzaag die veel in zich heeft maar niet al te duur is, dan kom je uit bij de FERM JSM1014. Waarom kan dit gezegd worden? Dit apparaat van het merk FERM glijdt met gemak door hout en zelfs metaal. Zelfs stukken PVC zijn geen probleem voor deze decoupeerzaag. Zaag figuren uit hout of metaal of gebruik hem om er houten vloeren mee te leggen. Het is echt een alleskunner. Met de verstekzaaghoek kun je onder een hoek van 0-45° zagen.

De parallelgeleider en de aluminium voetplaat zorgen voor nauwkeurige resultaten en goede stabiliteit tijdens het zagen.

Er zitten vier pendelposities op zodat je zaagkwaliteit gegarandeerd wordt. Hij is in te stellen op 5 verschillende snelheden. Een fijne bijkomstigheid is dat het apparaat lekker in de hand ligt vanwege het ergonomische ontwerp en het handvat van softgrip. Je kunt er een stofzuiger op aansluiten omdat er een stofzuigeraansluiting op zit. De stofzuigadapter wordt erbij geleverd net als de parallelgeleider en drie zaagbladen. Er zit geen blaasfunctie op waardoor je zaaglijn tijdens het zagen niet goed zichtbaar is.

CHECK PRIJS


7. Powerplus POWSET3 – Complete set

7-Powerplus-POWESET3_800

Voordelen
 • Complete set met veel accessoires voor een goede prijs
 • Er zit een stofzuigeraansluiting op waardoor je stofvrij kunt werken
Nadelen
 • Een krachtig model maar die maar een lage zaagdiepte voor hout kan bereiken

Ben je iemand die zijn zaakjes goed op orde heeft en geen half werk wilt leveren, dan zorg je ervoor dat ook je gereedschap op orde is. Daarom kun je voor de Powerplus POWSET3 kiezen omdat dit om een complete set gaat. Er worden namelijk 20 zaagbladen meegeleverd die je kunt gebruiken voor onder andere hout, metaal, keramiek en plastic. Verwisselen van de zaagbladen gaat heel makkelijk met het snelwisselsysteem. Het is een compact model waar je makkelijk krappe bochten mee kunt zagen en rechte stukken doe je met behulp van de bijgeleverde zijgeleider. De zijgeleider zorgt ervoor dat je steeds dezelfde afstand tot de kant aanhoudt waardoor je kaarsrecht kunt zagen.

Schuine zaagsnedes zagen is geen probleem omdat je de metalen voet kan kantelen tot 45°. Dat maakt hem geschikt voor het leggen van een houten vloer met plinten. Omdat er vier pendelstanden opzitten heb je de mogelijkheid om door wat harder materiaal heen te zagen. Om de snelheid te bepalen stel je zelf het draaiwiel in zodat je sneller of langzamer kunt zagen. Sluit tijdens het zagen de stofzuiger aan op de decoupeerzaag om het zaagsel op te vangen. Zo blijft je werkplek schoon en heb je beter zicht op je zaaglijn.

Bij deze decoupeerzaag komt een handige opbergkoffer waarin je de vele zaagbladen, de zijgeleider en de decoupeerzaag in kunt opbergen.

CHECK PRIJS

Samenvatting

Zoals je hebt kunnen lezen is het hebben van een goede decoupeerzaag een goede aanwinst ter aanvulling van je gereedschap. Om goed te kunnen werken zou je een stabiele ondergrond in de vorm van een zaagtafel aan kunnen schaffen. En om je gereedschap goed te houden is het verstandig om de decoupeerzaag goed te onderhouden na gebruik. In principe hebben we de modellen besproken die via elektriciteit werken maar vind je dit niets, dan zijn er decoupeerzagen op de markt gebracht die op een accu werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Your email address will not be published.